Пошук по сайту:

Замах на Шефіра: У розслідуванні кримінальної справи натрапили на "сліди силовиків"

Замах на Шефіра: У розслідуванні кримінальної справи натрапили на "сліди силовиків"
Замах на Шефіра: У розслідуванні кримінальної справи натрапили на "сліди силовиків"

Через два роки після здійсненого восени 2021 року на Київщині замаху на вбивство (ч.2 ст.15, п.1 ч.2 ст.115 КК України) тодішнього першого помічника президента Сергія Шефіра та його водія правоохоронці відшукали ймовірне знаряддя скоєння злочину та визначили транспортний засіб, яким могли користуватися зловмисники.

Відомості про це містяться в матеріалах судового реєстру, пише detective-info

З них випливає: 6 вересня 2023 року на відстані трохи більше трьох кілометрів від місця обстрілу автівки Шефіра, біля польової дороги неподалік села Кременище Обухівського району було виявлено рибацьку сумку, всередині якої знаходився "предмет, зовні схожий на автомат системи Калашникова з двома магазинами та набоями до нього".

У відкритій частині судового реєстру відсутні посилання щодо того, чи дійсно віднайдена зброя була використана нападниками під час обстрілу автівки Шефіра. У той же час в ній міститься інша ухвала, яка стосується надання санкції на проведення обшуку в квартирі, де станом на початок 2022 року мешкав колишній головний конструктор Науково-технічного центру точного машинобудування, що свого часу був керівником програми з проектування українського автомату "Вепр".

Опитані автором цих рядків фахівці підтверджують існування окремої модифікації розробленого на базі АКМ автомата "Вепр" під патрон 7,62х39 мм. Саме такого калібру близько двох десятків відстріляних гільз було виявлено на місці вирогідної засідки нападників на кортеж першого помічника президента України.

Читайте по темі: НАЗК підозрює звільненого заступника генпрокурора Дмитра Вербицького у корупції на 29 млн грн

Окрім "зброярських звитяг", не менш цікавими виявилися здобуття слідчих під час відпрацювання транспортних засобів з камер зовнішнього спостереження напередодні та в день вчинення замаху на Шефіра. Завдяки ним до фокусу уваги правоохоронців потрапив автомобіль марки Ford Transit, на якому був встановлені "ліві" номерні знаки, зареєстровані на мотоцикл KTM 790 DUKE.

Подальше відстеження маршрутів Ford’а засвідчило: востаннє ця іномарка потрапляла під камери відеоспостереження за кілька діб та в день початку широкомасштабного військового вторгнення армії РФ на територію України (в періоді 22-24 лютого 2022 року). При цьому фіксувався транспортний засіб тоді на перехресті вулиць Овруцької та Багговутівської в Києві, "неподалік місцезнаходження адмінбудівлі однієї з силових структур".

Що ж стосується "мотономерів", які раніше стояли на Ford Transit, то згідно відомостей з камер "Безпечного міста" 18 березня 2023 року вони були зафіксовані на автомобілі Volkswagen Passat. В ухвалі суду з цього приводу зазначено: на відповідній машині тоді були зафіксовані проблискові маячки та стробоскоп під лобовим склом, "що дає підстави вважати належність користувачів транспортних засобів до силових структур".

 eiqrtidiqekhab

Як відомо, 22 вересня 2021 року близько 10:20 ранку на автодорозі між селищами Ходосівка та Кременище Обухівського району Київської області невідомі здійснили майже два десятки пострілів з автомата в бік автомобілю марки Audi A8, пасажиром якого виступав тодішній перший помічник президента України Сергій Шефір. Останній відбувся шоком, але його водій отримав три кульові поранення.

В Офісі президента тоді наголошували, що "напад на Шефіра демонструє протидію політиці голови держави" і пов’язали це з "курсом на деолігархізацію". Поліція назвала три версії скоєння злочину (державна діяльність, тиск на владу, дестабілізація політичної ситуації), а на Різницькій заявляли про опрацювання понад десятка разноманітних гіпотез. Сам Шефір стверджував, що не пов’язує замах зі своєю діяльністю, але не виключав, що злочин відносно нього здійснили "для залякування влади".

30 березня 2024 року президент звільнив Сергія Нахмановича з посади свого першого помічника. У квітні у відповідь на запит "Суспільного" в Офісі Генпрокурора повідомили: розслідування справи щодо нападу на Шефіра триває, втім "на теперішній час у кримінальному провадженні про підозру не повідомлялось".

Читайте по темі:

На Київщині затримали посадовця, який завдав збитків держбюджету на понад 93 млн грн
Підрядників та інженерів САД звинувачують у заволодінні 121 мільйоном на ремонтах доріг
Серед 25 затриманих мер: В Італії пройшла спецоперація проти мафії
Повідомлено про підозру 4 колаборантам з окупаційної поліції Токмака, які змушували будувати фортифікації для РФ
Директора навчального закладу на Київщині підозрюють у розтраті коштів на укриття
Посадовець Офісу генпрокурора Грицюк отримав від дружини в подарунок коштовний автомобіль
Колишнього політв’язня затримали в РФ за тату про «русскій воєнний корабль»
Поліцейські викрили мережу підпільних цехів у Миколаївській та Київській областях які виготовляли “липові” приправи та кофе
Правоохоронці викрили схему фіктивного працевлаштуванні з подальшим бронюванням від мобілізації
На Тернопільщині затримали ОЗГ, учасники якої утримували в неволі 35 людей

Коментарі:

comments powered by Disqus