Пошук по сайту:

Прокурор з паспортом РФ отримав від України майже 6 млн грн та доступ до держтаємниці

Прокурор з паспортом РФ отримав від України майже 6 млн грн та доступ до держтаємниці
Прокурор з паспортом РФ отримав від України майже 6 млн грн та доступ до держтаємниці

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів звільнила прокурора з Офісу Генерального прокурора, у якого під час перевірки СБУ виявила російський паспорт та ідентифікаційний код.

За даними перевірки, прокурор оформив собі російські документи у листопаді 2014 року і мав доступ до державної таємниці. Сам прокурор не згоден з результатами перевірки і заявляє, що СБУ мститься йому за те, що він відмовився з нею співпрацювати. Поки посадовець мав російський паспорт, держава виплатила йому майже 6 млн грн заробітної плати. 

Про це повідомляє «Слідство.Інфо». 

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів (КДКП) 21 серпня опублікувала рішення щодо звільнення прокурора відділу екстрадиції управління правової допомоги, екстрадиції та міжнародної взаємодії Департаменту міжнародного співробітництва Офісу Генерального прокурора Олександра Люльчука.

До Комісії звернувся виконувач обов’язків Генеральної інспекції ОГПУ з клопотанням про звільнення Люльчука. У цьому клопотанні зазначено, що Люльчук набув громадянства Російської Федерації 26 листопада 2014 року. Він оформив собі російський паспорт та ідентифікаційний номер платника податків у РФ.

Читайте по темі: У Дніпрі експомічник судді передавала злочинцям закриту інформацію

Доказом наявності російських документів у Люльчука є лист від Служби безпеки України з копіями актуальних витягів з російських офіційних реєстрів, де видно, що прокурор має російські документи.

Крім цього у клопотанні зазначено, що Люльчук мав доступ до державної таємниці, який, схоже, скасували під час перевірки. 

Під час засідання КДКП Люлючук заявив, що не отримував російські документи та повідомив, що цією перевіркою СБУ мститься, бо він відмовився співпрацювати з нею. Але ці слова не переконали КДКП.

«Заперечення Люльчуком обставин, які вказують на факт набуття ним громадянства іншої держави, Комісія оцінює як спосіб захисту. Водночас жодних доказів, які спростовували б ці обставини, Люльчук Комісії не надав. Також Комісія звертає увагу на те, що Люльчук мав достатньо часу для вчинення дій, спрямованих на спростування факту отримання ним паспорта іншої держави та інших документів, які вказують на набуття ним її громадянства», — йдеться в рішенні КДКП й констатується, що прокурор Люльчик набув російське громадянство.

Оскільки закон забороняє прокурорам мати будь-яке інше громадянство крім українського, то КДКП звільнила Люльчика з посади прокурора. Проте чоловік може оскаржити це рішення в суді.

Згідно з інформацією КДКП, Олександр Люльчук працює в органах прокуратури з 2009 року. Він обіймав посади в прокуратурах Автономної республіки Крим та  Київської області, а також працював в Офісі Генерального прокурора. З 01 січня 2020 року призначений на посаду прокурора відділу міжнародного співробітництва та повернення активів Департаменту міжнародно-правового співробітництва та повернення активів Офісу Генерального прокурора, а з травня 2024 року й дотепер обіймає посаду прокурора відділу екстрадиції управління правової допомоги та екстрадиції Департаменту міжнародного співробітництва Офісу Генерального прокурора.

Під час роботи в прокуратурі Люльчук згадувався в медіа доволі рідко. Наприклад, вже колишній активіст «Автомайдану» та адвокат Роман Маселко заявляв, що Київська прокуратура закривала практично усі кримінальні справи щодо злочинів під час Майдану, й одним з прокурорів, які це робили, був Олександр Люльчук.

Згідно з деклараціями посадовця, Люльчук з 2015 по 2023 рік отримав майже 6 млн грн заробітної плати з державного бюджету, поки мав російське громадянство. 

Читайте по темі:

На Одещині затримали трьох неповнолітніх, які палили авто ЗСУ на замовлення росіян
СБУ затримала агента ФСБ, який підпалював об’єкти Укрзалізниці та наводив російські ракети на Чернігів
Правоохоронці затримали пʼятьох молодиків за підпали військових автівок у столиці
ДБР направило справу ексгенерала СБУ Андрія Наумова до суду
Портова трагікомедія
СБУ викрила колаборанта, що поширював російську пропаганду на сході країни
Розробив "бліцкриг" для захоплення Харкова: СБУ оголосила підозру генералу РФ Степаніщеву
Слідчі СБУ встановили маршрут ракети, якою Росія вдарила по «Охматдиту»
СБУ затримала ексзаступницю голови Волинської ОВА Мирославу Якимчук за переправлення ухилянтів
Журналістка забороненого видання "Страна.ua" Світлана Крюкова подала до суду на блогера і волонтера Ігоря Лаченкова

Коментарі:

comments powered by Disqus