Пошук по сайту:

Фінал для «Саги» Вавриша: Забудовник елітної нерухомості під загрозою банкрутства?

Фінал для «Саги» Вавриша: Забудовник елітної нерухомості під загрозою банкрутства?
Фінал для «Саги» Вавриша: Забудовник елітної нерухомості під загрозою банкрутства?

Наша держава, на жаль, не славиться доброчесністю девелоперів. Починаючи з 2000-х років можна згадати одразу декілька гучних банкрутств на ринку забудовників, внаслідок яких активи «зникали» в невідомому напрямку, а інвестори замість омріяних квартир, отримували лише тривалі судові суперечки, які в результаті нічого не приносили.

Про це повідомляє портал Антикор.

У 2024 році, схоже, може виникнути нове гучне банкрутство не просто будівельної компанії, а солідного столичного девелопера, який має у своєму портфелі житлові комплекси бізнес- й преміумкласів. Йдеться про компанію «Сага Девелопмент», засновником і директором якої є наближений до колишнього керівника Офісу президента ексчиновник і бізнесмен Андрій Вавриш. Незважаючи на те, що власник «Саги» привселюдно заявляє, що все це наклеп, компанія працює у звичному режимі, значна кількість саме задокументованих моментів підтверджує те, що ні у «Саги Девелопмент», ні у самого Андрія Вавриша не все гаразд. Про це у нашому матеріалі.

Історичне банкрутство

Одна з найбільш гучних афер в сучасній історії України – це будівельні проєкти компанії «Еліта-центр». У період з 2004 по 2006 рік засновники компанії продавали солідну нерухомість за цінами, які були нижчими за ринкові. Такий «жест доброї волі» не налякав покупців. Безліч людей захотіли придбати омріяне житло у забудовника, який начебто мав європейське коріння та бездоганну публічну репутацію. Власники «Еліта-центр» змогли отримати від інвесторів майже 400 мільйонів гривень, що на той час дорівнювали 80 мільйонам доларів США. Незважаючи на суди та навіть на затримання деяких учасників організованої злочинної групи, вкладники «Еліта-центру» протягом 20 років не можуть добитися справедливості: житла немає, гроші втрачені. Деякі люди довгими роками виплачували кредити, які брали у доларах на бажане житло. У 2008 році курс долара зріс до гривні на 60 %, настала Глобальна економічна криза.

Читайте по темі: В Україну повернулися з російського полону ще 103 захисники

Схожа ситуація у подальшому склалася й з інвесторами, які повірили будівельним проєктам під егідою банку «Аркада». За підрахунками потерпілих, які вклали кошти в ЖК «Патріотика», який і досі залишається збудованим лише частково, в «Аркаді» прогоріли також близько 400 млн гривень інвестицій.

 eiqtidqhidrthab

Мітинг інвесторів житлових проєктів «Аркади» під КМДА

Також варто згадати банкрутство будівельних проєктів відомого забудовника Анатолія Войцеховського, який самовільно захоплював території під будинки без дозволу влади. У результаті у 2020 році проти нього було розпочате кримінальне провадження, бізнесмен втік з України, прихопивши зі собою кошти інвесторів.

Найбільш гучне банкрутство девелоперських компаній протягом останніх років – це «Укрбуд», компанія, яка належала скандальному експолітику Максиму Микитасю, щодо якого зараз розслідуються декілька кримінальних проваджень. Загалом історія Микитася гідна екранізації, адже лише зі зливів його переписок можна зрозуміти історію мультимільйонера, який із придбання ексклюзивного Lamborghini Urus опустився до позичання коштів у знайомих. Микитась балансує між СІЗО і домашнім арештом, але зараз мова не про нього.

Максим Микитась на одному зі судів

Історія Вавриша та Микитася має декілька схожих моментів: по-перше, вони обидва стали відомими та заможними через свої політичні знайомства. Різкий зліт Микитася відбувся за президенства Петра Порошенка, народним депутатом від партії якого він і був. Андрій Вавриш, колишній заступник директора департаменту містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації, неочікувано став солідним девелопером вже за часів теперішнього президента України Володимира Зеленського. Його успіх пов’язували з тісною дружбою з колишнім головою Офісу президента України Андрієм Богданом. Напевно, всі пам’ятають скандальні кадри Богдана з відпочинку у Сен-Тропе. У Франції Богдан разом із Вавришем відвідав весілля юриста Андрія Довбенка. Після цього вояжу бізнесмена та керівника президентської канцелярії у влади виникла ідея перенести Офіс президента в «Український дім» і зробити його у форматі опенспейс. Цю концепцію просував саме Вавриш.

Андрій Богдан у Сен-Тропе у вересні 2019 року, фото з його сторінки у Facebook

Читайте по темі: Володимир Зеленський зустрівся з Борисом Джонсоном у Києві

Офіс президента України та і залишився у старій будівлі на Банковій, а ідея з перенесенням його в інше місце вже не обговорюється.

Ще один момент, через який між Вавришем і Микитасем можна проводити паралель, – це обставини, в яких опинилися їхні компанії, - «Сага Девелопмент» й «Укрбуд» відповідно. Компанія Микитася опинилася на межі банкрутства через великий кредитний портфель. На сьогоднішній день остаточний вердикт у питанні «Укрбуду» не ухвалений, адже суд скасував рішення про визнання будівельного гіганта банкрутом, однак і всі ліцензії для будівництва ними були втрачені. Щодо «Саги Девелопмент», на даний час процедура банкрутства не була запущена, але вона, можливо, не за горами. Про це свідчать одразу 3 моменти.

Фінансова скрута

Незважаючи на те, що «Сага Девелопмент» є потужним столичним забудовником, саму компанію навряд чи можна назвати стабільною. До керівництва корпорації виникають резонні питання. У першу чергу варто поглянути на структуру власності девелопера.

Статутний капітал великого забудовника номінальний - лише 10 тисяч гривень. Якщо взяти для порівняння, інша столична будівельна компанія, яка також реалізує проєкти бізнес- і преміумсегментів - «Сіті ван девелопмент», має майже 30 мільйонів гривень власного капіталу. Тобто з компанії у разі банкрутства або, навіть вигравши судовий спір, неможливо стягнути кошти. Це підтверджується ситуацією з відомою телеведучою Ольгою Фреймут, яка відсудила у «Саги Девелопмент» кошти за несвоєчасно виконані умови договору, однак не може їх отримати через відсутність грошей на рахунках корпорації.

Наступне. Між «Сагою» та Вавришем існує «прокладка» - панамський офшор «ТРЕВОР БІЗНЕС С. А.». Через компанію, яка зареєстрована відповідно до законодавства Панами, Вавриш є власником великого українського забудовника. Для чого у прозорій юридичній особі існує офшорна «прокладка» - велике питання. Цей момент також унеможливлює стягнення коштів із «Саги Девелопмент».

Фінал для «Саги» Вавриша: Забудовник елітної нерухомості під загрозою банкрутства?

Фінал для «Саги» Вавриша: Забудовник елітної нерухомості під загрозою банкрутства?

Інформація щодо структури власності та статутного капіталу «Саги Девелопмент»

Третій момент, однак не менш важливий – фінансова звітність компанії Андрія Вавриша. За минулий рік дохід «Саги» скоротився у понад два рази порівняно з 2022 роком. Згідно з бухгалтерськими даними забудовника, у минулому році «Сага Девелопмент» заробила лише 7,3 млн грн. Компанія, якщо вірити бухгалтерії, збиткова. У 2022 році, якщо вірити статистиці, справи йшли значно краще. Однак як це можна пояснити, якщо весь 2022 рік, починаючи з початку повномасштабного вторгнення – 24 лютого, закінчуючи вереснем того ж року, на ринку був повний «штиль» - ніхто нічого не будував, ніхто нічого не купував?

Фінал для «Саги» Вавриша: Забудовник елітної нерухомості під загрозою банкрутства?

Фінал для «Саги» Вавриша: Забудовник елітної нерухомості під загрозою банкрутства?

Фінансова звітність «Саги Девеломент»

Але давайте подивимося правді в очі. Така фінансова звітність демонструє лише одне: кошти, які люди платять за квартири, не надходять на рахунки «Саги». Адже, якщо вірити офіційній фінансовій звітності, за останні 4 роки компанія продала від сили 10 квартир. Не краща ситуація і в самого Вавриша. Відповідно до даних з реєстру боржників, проти Вавриша розпочато 6 виконавчих проваджень на загальну суму близько 260 млн гривень. Ще декілька проблемних питань на цей час розглядаються у судді, тож не виключено, що борги Вавриша надалі будуть лише зростати.

Фінал для «Саги» Вавриша: Забудовник елітної нерухомості під загрозою банкрутства?

Фінал для «Саги» Вавриша: Забудовник елітної нерухомості під загрозою банкрутства?

Інформація про відкриті виконавчі провадження проти Вавриша

Незважаючи на те, що Вавриш має численні зобов’язання, деякі з яких тягнуться вже протягом довгих десятиліть, він живе на широку ногу. Щоправда, фактично все майно забудовника перебуває під арештом. Не так давно на його автомобіль Mercedes-Benz були накладені обтяження, та ж сама доля очікувала й земельні ділянки, які належать власнику «Саги Девелопмент». Йдеться про 13 земельних ділянок, якими володіє Вавриш.

Поки в Україні діє воєнний стан, всім військовозобов’язаним заборонено перетинати державний кордон, Вавриш десятки разів виїжджав за межі України, як повідомило джерело «АНТИКОРу» в Державній прикордонній службі. Формально він має на це право, адже має відстрочку від військової служби, оскільки є батьком трьох дітей. Тим не менше, виконавча служба почала підозрювати, що підприємець рано чи пізно втече закордон, щоб не виплачувати численні борги.

Фінал для «Саги» Вавриша: Забудовник елітної нерухомості під загрозою банкрутства?

Фінал для «Саги» Вавриша: Забудовник елітної нерухомості під загрозою банкрутства?

Фінал для «Саги» Вавриша: Забудовник елітної нерухомості під загрозою банкрутства?

Фінал для «Саги» Вавриша: Забудовник елітної нерухомості під загрозою банкрутства?

Саме тому у березні цього року старший державний виконавець відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України Величко Р.С. подав клопотання про тимчасове обмеження у праві виїзду за кордон громадянина Вавриша А. В. Розгляд питання відбувався у Печерському районному суді столиці. Клопотання ґрунтувалося саме на тому, що Вавриш заборгував сотні мільйонів гривень і може переховуватися за кордоном, щоб не віддавати позики.

Суд (чомусь) вирішив не задовільнити клопотання виконавця та відмовив йому.

Фінал для «Саги» Вавриша: Забудовник елітної нерухомості під загрозою банкрутства?

Фінал для «Саги» Вавриша: Забудовник елітної нерухомості під загрозою банкрутства?

Інформація з судового реєстру щодо клопотання виконавця про обмеження Вавриша в праві виїзду закордон

Це лише початок нашого розслідування. Редакція продовжує вивчати десятки томів документів, які містять безліч фактів про те, що «Сага Девелопмент» найближчим часом може луснути.

Коментарі:

comments powered by Disqus