Пошук по сайту:

Мережа Прадоса: мільйонер-педофіл організовує дитячу торгівлю в Україні

Мережа Прадоса: мільйонер-педофіл організовує дитячу торгівлю в Україні
Мережа Прадоса: мільйонер-педофіл організовує дитячу торгівлю в Україні

Ліквідувати злочинне угруповання заважає війна.

Пов’язані з Eliminalia агентства сурогатного материнства підозрюють в організації фіктивних шлюбів, фальсифікації документів для контрабанди немовлят із України та торгівлі дітьми, йдеться у розслідуванні OCCRP .

Дієго Хіменесу Санчесу, власнику агентства з відмивання репутації Eliminalia, належать частки у кількох агенціях сурогатного материнства в Україні. Ще одним співвласником був іспанець Хосе Марія Іль Прадос – педофіл, засуджений за сексуальне насильство над Санчесом та його сестрою. За даними української поліції, агентства сурогатного материнства торгували немовлятами, передаючи клієнтам чужих дітей, і брехали потенційним батькам про свої можливості.

У липні 2021 року Дієго Хіменес Санчес одружився з колегою. Весілля було розкішним, як у знаменитостей. Церемонія пройшла в саду заміської вілли на південь від Києва. Пара вимовила клятви, стоячи на помості, прикрашеному квітами та ніжно-рожевими арками на кшталт ар-деко. Цілу ніч гості веселилися на святі, де ведучою була українська телезірка.

Серед гостей був чоловік на ім’я Хосе Марія Іль Прадос – іспанський педофіл, якого 14 років тому засудили за сексуальне насильство над Санчесом. Він не лише був на весіллі, а й сидів за столом нареченого.

Читайте по темі: У Британії увʼязнили вчительку, яка розбещувала школярів та завагітніла від одного з них

В автобіографії Санчеса йдеться про те, що з Іль Прадосом його познайомив волонтер у дитячому будинку: коли Санчес був підлітком, він часто збігав туди пограти на комп’ютері, якщо вдома не все було гладко. Іль Прадоса засудили за розбещення Санчеса та його сестри, а також за виробництво дитячої порнографії.

2007 року його засудили до восьми років ув’язнення в іспанській в’язниці. Але наступного року Санчес відмовився від свідчень, заявивши, що поліція змусила його висунути звинувачення, упіймавши на крадіжці в магазині. (Іль Прадос намагався оскаржити вирок, але суд відмовив).

Коли Іль Прадоса звільнили, він і його колишня жертва разом зайнялися бізнесом.

Судячи з корпоративної документації, у 2013 році Санчес заснував в Іспанії компанію Subrogalia, яка допомагала парам, які не могли зачати дитину, знайти сурогатних матерів. Незабаром після того, як Іль Прадос вийшов із в’язниці, його прийомний син став власником ще однієї Subrogalia в Україні. Пізніше Іль Прадос отримав контрольний пакет її акцій, а один із українських співробітників сказав OCCRP, що завжди вважав його своїм начальником.

Але незабаром підприємства звинуватили у торгівлі дітьми. Репортери дізналися, що як мінімум у двох країнах щодо Subrogalia проводили розслідування. Компанію підозрювали в тому, що вона торгувала немовлятами і передавала зневіреним парам малюків, які не були їхніми біологічними дітьми.

«Обурливо, що засудженому секс-злочинцю дозволили працювати в такій делікатній сфері, як гестаційне сурогатне материнство, яке тримається на експлуатації малозабезпечених жінок, — сказала Ніна Потарська, координатор Міжнародної жіночої ліги за мир та свободу в Україні. — З огляду на історію цього явища не дивно, що надходять заяви про такі порушення, як торгівля дітьми».

Subrogalia входить до мережі підприємств Санчеса та Іль Прадоса, яка охоплює дев’ять країн. Серед цих підприємств та Eliminalia, яка займається управлінням репутацією. Компанія пускала в хід погрози та фейкові новини, а її співробітники видавали себе за чиновників Європейського союзу, щоб приховати сумнівне минуле клієнтів, багато з яких були злочинцями.

Схоже, Іль Прадос використовував ті самі прийоми, що й Eliminalia: щоб приховати своє минуле, він правив статті з критикою або перевантажував пошукові системи стороннім контентом, який згадував його ім’я. Google, судячи з усього, деіндексував багато цих матеріалів. Але якщо ввести ім’я Іль Прадоса в Bing, то можна побачити близько мільйона результатів на фейкових сайтах новин. Деякі посилання ведуть на ресурси, якими, мабуть, керує венесуелец, який очолює компанію управління репутацією. І ніде не згадується термін за розбещення малолітніх.

Проте про Прадоса писали у газетах. У 2016 році іспанське видання El Confidencial повідомило, що 17-річний хлопчик, який працював у музичній компанії Санчеса, звинуватив Іль Прадоса у домаганнях.

В інтерв’ю для онлайн-видання Санчес відкинув звинувачення, але сказав про Іль Прадоса: «Усі знають, що він любить хлопчиків».

Читайте по темі: У Житомирі «працівниці турфірми» отримали підозри у шахрайстві

Іль Прадос, Санчес та Subrogalia не відповіли на запити про коментарі. Юристи Eliminalia відмовилися давати коментарі.

Сімейний бізнес

Іль Прадос заснував Subrogalia в Україні у 2015 році, оскільки в країні діють ліберальні закони про сурогатне материнство. До російського вторгнення в українських сурогатних матерів щорічно народжувалося близько 2000 немовлят, країна була одним із світових центрів гестаційного сурогатного материнства.

Санчес публічно заявляв, що володіє Subrogalia, але судячи з корпоративних документів, насправді контрольний пакет акцій українського підприємства належить Іль Прадосу. Коли репортери El Confidencial запитали Санчеса, чому він погодився стати номінальним керівником, він відповів, що це була особиста послуга, «оскільки я зруйнував життя Іль Прадоса та його родини».

Також інвесторами української Subrogalia були сини Іль Прадоса Андрій та Алан: обидва тримають міноритарні пакети акцій компанії та займають керівні посади.

Андрій та Алан – старші з двох пар братів, яких Іль Прадос усиновив у Росії у 90-ті роки через створену ним благодійну організацію Parents Forever. Протягом кількох років усі чотири хлопчики звинуватили Іль Прадоса в сексуальному насильстві, і його позбавили права на опіку, хоча через процедурні порушення ходу справі так і не дали. Як і Санчес, усі четверо пізніше відмовилися від звинувачень. Брати не відповіли на запит про коментар.

Як і Іль Прадос, Андрій та Алан сиділи на весіллі за столом Санчеса. На плані розсаджування Іль Прадос був вказаний як «Дієго», але аналіз відеозаписів за допомогою системи розпізнавання осіб підтвердив, що це був він.

1 uriqzeiqqiuhant qhiddtiuhiqhxhab
Скріншот Amazon Rekognition з фотографією з El Confidencial та кадром @JS_Wedding_Events/YouTube.com

Схоже, вийшовши з в’язниці, Іль Прадос офіційно змінив ім’я Дієго. Судячи з корпоративних документів, для реєстрації Subrogalia в Україні він використав іспанське посвідчення особи на нове ім’я, але журналісти знайшли попередній документ на ім’я Хосе Марії.

Можливо, Іль Прадос змінив ім’я перед реєстрацією Subrogalia, щоб приховати злочинне минуле. Експерт галузі Марія Дмитрієва сказала, що українські закони не забороняють секс-злочинцеві володіти агенцією сурогатного материнства. "Вся галузь регулюється двома параграфами закону та двома міністерськими вказівками", - сказала вона.

Згодом Subrogalia розширилася і почала працювати в Росії та Греції. Якийсь час компанія діяла у Мексиці. Але основна робота тривала в Україні: за словами колишнього співробітника, до війни українки народжували для клієнтів близько ста дітей на рік, кожна дитина приносила агентству приблизно 8000 євро.

Незабаром у компанії виникли проблеми із законом і в Західній, і Східній Європі.

«Торгівля дітьми»

У 2016 році, через рік після заснування Subrogalia в Іспанії, суд зобов’язав компанію виплатити 88 тисяч євро двом парам потенційних батьків за «серйозні та грубі» порушення умов договору.

З’ясувалося, що Subrogalia ввела батьків в оману та обдурила їх щодо своїх можливостей, але обіцяну дитину клієнти так і не отримали. Одна з потерпілих розповіла іспанським ЗМІ, що її мати заклала будинок, щоб сплатити за процедуру. "Як сказати бабусі, яка влізла в борги, що вона не стане бабусею?" — журилася вона.

У явному прагненні дистанціюватися від скандалу 2017 року українська Subrogalia змінила назву на Eurosurrogacy, а в Іспанії замість Subrogalia з’явилася компанія Gestlife. Але цього було недостатньо, щоб спантеличити співробітників правоохоронних органів.

У 2018 році українська поліція розпочала розслідування щодо компанії BioTexCom – партнера Eurosurrogacy. BioTexCom, одна з найбільших мереж клінік ЕКО у світі, надає послуги приблизно 95 відсоткам іспанських клієнтів Eurosurrogacy.

2
Клініка BioTexCom у Києві

Співробітників BioTexCom звинуватили в тому, що вони перебувають у «злочинному угрупуванні», яке використовувало програми сурогатного материнства як прикриття для торгівлі дітьми. За даними прокуратури, вони допомагали «іноземним громадянам здійснювати незаконні угоди за участю неповнолітніх», що рівносильно «торгівлі дітьми за грошову винагороду».

Одним із учасників назвали Eurosurrogacy, і в результаті банківські рахунки компанії заморозили. Розслідування продовжується.

«На сьогоднішній день кримінальне провадження призупинено, жодних процесуальних дій з 2019 року не провадилося», — йдеться у повідомленні BioTexCom. Там же сказано, що слідство не виявило фактів народження немовлят, які генетично не пов’язані з батьками-замовниками.

Іль Прадос не відповів на запитання щодо розслідування щодо Eurosurrogacy. У BioTexCom сказали, що на початку співпраці не знали про його злочинне минуле, а дізнавшись, призупинили спільну роботу.

2017 року Санчес відкрив в Україні власну клініку ЕКО під назвою InterFiv. У 2021 році один із синів Іль Прадоса став її бенефіціарним власником. За кілька тижнів до весілля Санчеса українські правоохоронці обшукали офіси InterFiv у Києві.

У правоохоронних органах InterFiv запідозрили у торгівлі людьми, серед іншого компанію звинуватили у тому, що вона передавала батькам чужих дітей. Крім того, InterFiv нібито влаштовувала фіктивні шлюби та підробляла документи, щоби незаконно вивозити дітей з України.

3
Обшук офісу InterFiv у Києві

Ні Санчесу, ні Іль Прадосу, ні комусь із їхніх рідних звинувачень не пред’явили. У лютому 2022 року суд продовжив розслідування на рік. А за тиждень вторгнення Росії в Україну завадило розгляду.

У поліції повідомили, що розслідування продовжується. Джерело в Службі безпеки України сказало, що вони знайшли докази, що підтверджують звинувачення, і коли правова система знову запрацює, стосовно InterFiv буде порушено справу. Але коли це станеться, неясно.

Санчес та Іль Прадос відмовилися від InterFiv і заснували для управління клінікою в Києві нову компанію InterEko.

Але й тут не обійшлося без проблем із законом. У листопаді 2022 року представника Subrogalia у Росії засудили до чотирьох з половиною років позбавлення волі за торгівлю людьми. Його визнали винним у продажу дитини, від якої відмовилася одна іспанська пара, іншій мешканці Іспанії.

grom-ua

Коментарі:

comments powered by Disqus