Пошук по сайту:

Засудили полоненого українця, який воював на боці окупантів

Засудили полоненого українця, який воював на боці окупантів
Засудили полоненого українця, який воював на боці окупантів

Хортицький районний суд міста Запоріжжя визнав чоловіка винним у державній зраді.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 14 червня.

6 липня 2023 року громадянин України Олег Вітюнєв, перебуваючи у Російській Федерації, у місті Краснодар, підписав контракт із Міністерством оборони РФ про вступ до лав 71-го гвардійського мотострілкового полку. 

У серпні 2023-го в складі російської армії Вітюнєв прибув до так званої «зони проведення спеціальної військової операції», а фактично до суверенної держави Україна, до тимчасово окупованих територій Запорізької області,

Чоловік брав безпосередню участь у бойових діях проти підрозділів Збройних сил України і в ніч із 24 на 25 грудня 2023 року був узятий у полон поблизу села Роботине Пологівського району Запорізької області. Після чого тримався у ДУ «Запорізький слідчий ізолятор» в очікуванні суду.

Читайте по темі: ЗСУ вдарили ракетами по командному пункту росіян: ЗМІ пишуть про поранення генерал-полковника Теплинського

 qhidquiutiqxzhab

У судовому засіданні Вітюнєв сказав, що вину визнає повністю. Пояснив, що, будучи громадянином України, проживав у місті Горлівка Донецької області. У 2014-му переїхав мешкати в Іркутську область РФ, де подав заяву на вступ до громадянства Російської Федерації. Заяву про вихід з громадянства України не подавав. Через декілька років він переїхав мешкати до Краснодарського краю РФ і в липні 2023-го підписав контракт про вступ до лав 71-го гвардійського мотострілкового полку і потім був направлений до села Перевальне АР Крим, де протягом місяця на полігоні проходив навчання з військової підготовки.

З кінця серпня 2023 року він та інші військовослужбовці РФ перебували біля міста Токмак Запорізької області, де укріпляли бойові позиції, рили окопи. Потім вони змінили позиції та чекали наступу Збройних Сил України. У ніч із 24 на 25 грудня 2023 року біля села Роботине почався бій та обстріл позицій. Вітюнєв стверджує, що вони з товаришами відстрілювались, але їх бліндаж закидали гранатами. Тої ночі українські військові взяли у полон шістьох російських солдатів, у числі яких був і Вітюнєв.

У судовому засіданні дослідили відео показань двох українських військових, наданих під час досудового розслідування. Вони підтвердили. захоплення позицій противника в посадці поблизу села Роботине Запорізької області і взяття в полон декількох окупантів. Свідок описав Вітюнєва як чоловіка середнього зросту, 40-45 років, без особливих прикмет, у бронежилеті, касці та військовій формі ЗС РФ. Обидва свіки впізнали Вітюнєва за фото.

При затриманні у Вітюнєва вилучили копії документів: паспорта громадянина РФ, виданого в січні 2021 року, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, виданого в грудні 2012, довідки начальника штабу військової частини Міністерства оброни РФ рядовому Вітюнєву, що він проходить воїнську службу і з 08.08.2023 бере участь у «спеціальній військовій операції на території ДНР, ЛНР та України», довідки начальника військової частини про укладання з ним контракту.

Водночас паспорт громадянина України на імʼя Вітюнєва вважається дійсним й інформація про припинення ним громадянства відсутня.

Чоловік, за інформацією правоохоронців, раніше не судимий, одружений та, з його слів, має неповнолітню доньку 2016 року народження.

Суд не переконався, що обвинувачений щиро каявся та активно сприяв розкриттю злочину, про що наголошував захисник. На переконання суду, саме по собі визнання провини ще не означає, що особа стала на шлях виправлення і що її зізнання стало результатом внутрішньої боротьби і засудженння свого вчинку. Тому будь-які обставини, які помʼякшують покарання обвинуваченого, судом не встановлені.

Вітюнєва засудили до 15 років увʼязнення з конфіскацією майна.

Коментарі:

comments powered by Disqus