Пошук по сайту:

ВРП звільняє суддю, який залишився на окупованій території

ВРП звільняє суддю, який залишився на окупованій території
ВРП звільняє суддю, який залишився на окупованій території

Третя дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя ухвалила застосувати до судді Старобільського райсуду Луганської області Віталія Колядова  стягнення у вигляді подання про звільнення з посади.

Про це йдеться у рішенні від 19 червня, пише "Судовий репортер"

Після окупації Старобільська у серпні 2022-го голова Верховного суду відрядив Колядова до Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області. Але суддя до нового місця роботи не прибув і причин не пояснив. Востаннє Колядов у серпні 2022-го телефонував судді Старобільського районного суду Олійник із приводу відрядження і суддя йому сказала, як писати заяву про відрядження й інших питань вони не обговорювали. Надалі місцезнаходження Колядова його колегам невідоме.

Інформація про дисциплінарну справу надсилалася на всі відомі адреси Колядова. У відповідь на електронну скриньку ВРП надійшли листи нібито від імені Колядова, але не посвідчені електронним цифровим підписом. Він просив Вищу раду правосуддя не розглядати скаргу за його відсутності і повідомив, що документи на підтвердження стану здоров’я надасть додатково. Колядов пояснив, що до нового місця роботи не прибув із незалежних від нього причин.

Із  липня по жовтень 2022 року Колядов, начебто, п’ять разів намагався виїхати з Луганської області «в необхідному напрямку». Усі спроби були невдалими, тому що досі на лінії розмежування тривають активні бойові дії, які становлять загрозу його життю та здоров’ю. Пункт пропуску чи гуманітарний коридор відсутній. Перетнути державний кордон він не може у зв’язку з імовірним затриманням. Наразі і особливо з вересня 2023 року для нього неможливо. 

Читайте по темі: Окупанти у Скадовську почали відбирати житло українців, які відмовились від російського паспорту

Колядов у письмових поясненнях зазначив, що за віком і станом здоров’я, що значно погіршується, а також матеріальним станом не має можливості доїхати до пункту призначення. Із 2022 року і до цього часу він навіть не може подати декларацію про доходи, остання транзакція за його картковими рахунками датована 22 лютого 2022 року.

Член Вищої ради правосуддя у квітні надіслав на електронну скриньку, з якої прийшли ці пояснення, запит на деяку додаткову інформацію, але Колядов станом на 19 червня відповіді не надав. 

За інформацію прикордонної служби, із 2018 і до 2020 року Колядов 11 разів відвідував тимчасово окуповану територію Луганської області, що свідчить про наявність у нього там сталих зв’язків. 

Третя Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя вважає, що Колядов нехтував обов’язками судді і допустив  поведінку, що порочить звання судді або підриває авторитет правосуддя. В умовах збройної агресії РФ такі дії є порушенням присяги судді і поведінкою, що порочить звання судді та підриває авторитет правосуддя.

Коментарі:

comments powered by Disqus