Пошук по сайту:

ВРП відсторонила від роботи суддю, якого підозрюють у замовленні викрадення свого бізнес-партнера

ВРП відсторонила від роботи суддю, якого підозрюють у замовленні викрадення свого бізнес-партнера
ВРП відсторонила від роботи суддю, якого підозрюють у замовленні викрадення свого бізнес-партнера

Вища рада правосуддя відсторонила від виконання правосуддя суддю Едуарда Бондарєва. Правоохоронці вважають, що він за $17 000 замовив викрадення свого бізнес-партнера, щоб змусити його відмовитися від частки їх спільного підприємства. Ще до цього випадку у представників громадськості були запитання до майна та рішень судді. Наприклад, він виносив рішення на користь компанії олігарха Дмитра Фірташа. 

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

Вища рада правосуддя відсторонила від роботи суддю Господарського суду Дніпропетровської області Едуарда Бондарєва. Про його відсторонення просили представники Офісу генерального прокурора, бо Бондарєва підозрюють у замовленні викрадення свого бізнес-партнера.

За даними правоохоронців, суддя Бондарєв у 2017 році, крім основної роботи, вирішив отримувати прибутки від підприємницької діяльності. Через офіційну заборону суддям займатися бізнесом, він знайшов підставну людину, на яку і почав оформлювати всі дозвільні документи.

Бондарєва цікавив аграрний бізнес, тому його партнер зареєстрував сільгосппідприємство на Сумщині. Для старту бізнес-проєкту Бондарєв виділив понад 3 млн грн. За ці кошти підставна особа придбала на своє ім’я комбайни, вантажівки, трактори й іншу техніку. Більшість прибутку отримував саме суддя, а його «партнер» за керівництво підприємством мав значно менший дохід.

Читайте по темі: Катівня у Херсоні, мародерство ювелірки та пенсіонер-колаборант: Три вироки за статтею про порушення законів і звичаїв війни

«Для того, аби убезпечити себе від можливих провокацій з боку компаньйона, суддя змусив його укласти фіктивний договір позики на 5 млн грн, які начебто позичила співмешканка судді», — пишуть у пресслужбі Державного бюро розслідувань. 

Цю позику можна побачити у декларації Бондарєва за 2020 рік. У ній вказано, що дружина судді Марина позичила 5 млн грн Миколі Черкасову, який до липня 2024 року був директором фермерського господарства «Дяківська трійця». Цей бізнес зареєстрований на Марину Бондарєву. На момент надання позики дружина Бондарєва заробила за рік менше як 40 тисяч гривень. 

Підприємство виросло і Бондарєва перестало влаштовувати, як його партнер керує бізнесом.

«В один з моментів він (суддя Бондарєв, — ред.) вирішив прибрати його (Миколу Черкасова, — ред.) з товариства, шантажуючи мільйонною позикою. Однак безоплатно чоловік не захотів відходити від справ. Не знайшовши спільної мови, суддя вирішив вплинути на ситуацію фізично. Він замовив представникам кримінального середовища викрадення напарника. За $17 000 чоловіка мали позбавити волі та змусити підписати необхідні документи для переходу права власності на майно господарства», — пишуть правоохоронці. 

 eiqruidehidqthab

Якщо суддю Бондарєва визнають винним, то йому загрожує 5 років в’язниці. Поки Печерський районний суд посадив суддю під нічний домашній арешт до 13 вересня 2024 року.

Едуард Бондарєв планував стати членом Вищої ради правосуддя, яка його нещодавно відсторонила від здійснення правосуддя. Через це чоловік потрапив під погляд громадськості. 

Наприклад, у «Центрі протидії корупції» проаналізували статки судді та виявили, що Бондарєв витратив $100 тисяч на новий гараж та Lexus. У ЦПК виникли запитання про походження грошей, бо до цього Бондарєв працював викладачем у навчальному закладі, а потім помічником голови Господарського суду Дніпропетровської області.

Суддя пояснював, що купив гараж за власні кошти, а на автомобіль він витратив кошти від продажу батькового «ВАЗу 21011» та свого авто Honda.

Читайте по темі: Під Варшавою ліквідували польсько-білоруську підпільну тютюнову фабрику: вилучено 4 мільйони цигарок та 13 тонн тютюну

Ще у 2012 році Бондарєв придбав квартиру у центрі Дніпра за $4,6 тисячі, коли вона коштує щонайменше $50 тисяч. Водночас цього ж року суддя купив гараж за $6 тисяч, тобто дорожче, ніж квартиру. Ця квартира розташована у тому ж будинку, де у 2007 році суддя придбав значно менше за площею помешкання за $70 тисяч.

У деклараціях знайшли підозрілу нерухомість дружини судді Марини. У 2020 році її річний дохід склав лише 42 544 грн. При цьому, того ж року дружина Бондарєва стала власницею нежитлових будівель у селі на Сумщині, звідки родом сам суддя. Приміщення площею понад 4000 квадратів оцінюються в 585 000 грн. 

«Додамо, що суддя Бондарєв у свій час ухвалював незаконні рішення на користь компанії олігарха Фірташа. Зокрема, Нафтогаз звертався до суду із позовом про стягнення з компанії Фірташа 413 млн грн боргу, але Бондарєв відмовив у задоволені позову. Згодом апеляція та Верховний суд скасували рішення судді. Після цього Бондарєв щонайменше двічі ухвалював рішення про відтермінування виплати боргів для компанії Фірташа», — пишуть юристи ЦПК. 

Віталій Мікула

Коментарі:

comments powered by Disqus